Endüstriyel Tasarım Bölümü
Endüstriyel Tasarım Bölümü
Endüstriyel Tasarım Bölümü, geçmiÅŸten günümüze deÄŸiÅŸen tüketici tercihleri ve ihtiyaçları doÄŸrultusunda manuel veya teknolojiyi kullanmak sureti ile endüstri ürünlerini veya hizmetlerini tasarlamaya yönelik, öÄŸrencilerin bakış açılarının, yeteneklerinin, öngörülerinin ve yaratıcılıklarının arttırılmasını saÄŸlayan bir eÄŸitim vermektedir. GeçmiÅŸte endüstriyel ürün tasarımı daha çok ihtiyacı karşılamaya yönelikken, günümüzün geliÅŸen teknolojisi ve artan küresel rekabet karşısında, endüstri ürünlerinin tasarımında moda ve tasarım ön plana çıkmaya baÅŸlamıştır. Bu nedenle günümüzde moda ve tasarım kavramları tamamen iç içe geçmiÅŸ durumdadır.
Daha önce de belirtildiÄŸi gibi bölümün en büyük özelliklerinden birisi, modanın da etkisi ile verilen tasarım eÄŸitiminin bütün sektörlere uyarlanabilmesidir. Bu nedenle, bölüm mezunlarının çalışabilecekleri sektörler, ayakkabıdan giyim tasarımına, mobilyadan mekân tasarımına, sahneden kostüm tasarımına, otomotivden beyaz eÅŸya tasarımına, cam ve porselenden, seramik tasarımına, süs eÅŸyalarından takı tasarımına, ambalaj tasarımından pazarlamaya kadar çok geniÅŸ bir yelpazeye sahiptir. Mezunlar, özellikle iÅŸletmelerin tasarım, araÅŸtırma ve geliÅŸtirme, ürün geliÅŸtirme ile pazarlama bölümlerinde istihdam edilmektedirler. Endüstriyel Tasarım mezunları ayrıca kendi tasarım atölyelerini kurabilir ve iÅŸletmelere danışmanlık hizmetleri de verebilirler.
Endüstriyel ürün tasarımında tüketicilere yönelik yenilikçi, estetik, yaratıcı, iÅŸlevselliÄŸi, pazarlanabilirliÄŸi ve rekabet gücü yüksek, ergonomik, günümüz teknolojisine uygun ürünlerin tasarlanması amaçlanmaktadır. Günümüz serbest rekabet koÅŸullarında iÅŸletmelerin rekabet üstünlüÄŸü saÄŸlayabilmek için tüketici talebi yaratmalarını saÄŸlayan en önemli unsurlardan biri tasarımdır. Ekonomik sistemi oluÅŸturan iÅŸletmelerin %90’ınından fazlasının KOBİ olduÄŸu göz önüne alınırsa, küçük ve orta ölçekli iÅŸletmeler açısından farklılaÅŸma ve rekabet üstünlüÄŸü saÄŸlayabilmek için endüstri ürünlerinde tasarım en önemli kriterlerden biri haline gelmektedir. Ancak burada önemli olan bir nokta da yapılacak tasarımların sürdürülebilir olması ve yasal açıdan koruma altına alınmasıdır. Bütün bunlar dikkate alındığında, endüstriyel tasarım son yıllarda hızla geliÅŸen küresel ve yerel gereksinimler sonucu giderek önem kazanan uzmanlık alanlarından birisini oluÅŸturmaktadır.
İnsanların hayal güçlerinin somuta dönüÅŸtürülmesinde çok önemli bir yere sahip olan ürün tasarımı, günümüz geliÅŸen teknolojisi ile birleÅŸerek kitleleri ardından sürükleyebilen disiplinlerden biri haline gelmiÅŸtir. GeçmiÅŸten beri önemini ve ayrıcalığını koruyan ürün tasarımı, günümüzde teknolojinin de etkisi ile hızla endüstri ürünlerine dönüÅŸmeye baÅŸlamıştır. Durum böyle olunca da endüstriyel tasarım eÄŸitimi giderek önem kazanmaya baÅŸlamıştır. Sektörün bu ihtiyaçları göz önüne alındığında da ürün tasarımı konusunda akademik eÄŸitimin önemi ön plana çıkmaktadır. Bu ihtiyaçlar doÄŸrultusunda öÄŸrenci alınması planlanan Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde endüstri ürünlerinin tasarlanmasında modaya yön verebilecek öncü fikirleri deÄŸerlendirebilen, hedef kitleyi analiz edebilen, malzemeyi ve üretim tekniklerini bilen, tasarımın önemini kavramış, ürün tasarımı, hizmet tasarımı, süreç tasarımı, aksesuar tasarımı, ambalaj tasarımı dallarında teknik estetik bilgi ve becerilere sahip, çaÄŸdaÅŸ, yaratıcı, özgün tasarımlar yaratabilen ve üretebilen ürün tasarımcıları yetiÅŸtirilmesi amaçlanmaktadır. YetiÅŸtirilen öÄŸrencilerin endüstri ürünlerinin tasarımı alanındaki yaratıcı çalışmalarını uygulanabilir somut projelere dönüÅŸtürebilecek ÅŸekilde hazırlamalarının saÄŸlanması da bölümün temel hedefleri arasındadır.
Açılması önerilen Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde yetiÅŸtirilecek öÄŸrencilerin, ürün tasarımı, geliÅŸtirilmesi, üretimi ve sunumu gibi alanlardaki yeteneklerinin geliÅŸtirilmesinin yanında marka yönetimi ve pazarlaması, giriÅŸimcilik, müÅŸteri iliÅŸkileri gibi alanlarda da bilgilendirilmeleri saÄŸlanarak, yaratıcılıkları ve yeteneklerinin arttırılması, proje hazırlama, sunma ve ekip çalışmalarının güçlendirilmesinin saÄŸlanması, böylece ilgili birçok sektördeki birçok alanda istihdam edilmelerine olanak saÄŸlayacak kalitede bilgi ile donatılmış olmaları amaçlanmaktadır. Önerilen bölümde, benzer bölüme sahip üniversiteler ve bölümler ile iletiÅŸim içerisinde olmak ve bunlarla rekâbet edebilmek de önem taşımaktadır. Bütün bu amaç ve hedefleri gerçekleÅŸtirirken, Üniversite-Sanayi İşbirliÄŸi çerçevesinde, ihtiyaçların ve modanın yönlendirmesi ile tasarıma yönelik mezunların daha fazla istihdam saÄŸlayabileceÄŸi sektörleri hedef alan mesleki faaliyetler gerçekleÅŸtirip, bu çalışmalarla ülke ekonomisine katkı saÄŸlanması bölümün temel amaçları arasında yer almaktadır.
Önerilen “Endüstriyel Tasarım Bölümü”nde ulusal ve uluslararası düzeyde benzer eÄŸitim veren bölümlerin ders programları, ilgili sivil toplum örgütleri ve sektör üyelerinin talepleri ve önerilerinin ortaklaÅŸa deÄŸerlendirilmesi ile eÄŸitim–öÄŸretim programı oluÅŸturulmuÅŸtur. Bu da bölüm mezunlarına ilgilendikleri sektörlerde istihdam edilme ve baÅŸarılı olma konusunda avantajı saÄŸlamaktadır. Ayrıca üniversitemizin İzmir’de yer alması programda eÄŸitim görecek öÄŸrenciler için ayrı bir avantaj olarak sayılabilmektedir.